Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 11/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Italia, trimisă la colţ
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/129160/italia-trimisa-la-colt


Numele cotidianului

Articolul:

Italia, trimisă la colţ

11/07/2008

vezi toate articolele scrise de Carmen Plesa

CA PE INFRACTORI. O tînără de etnie romă este amprentată în timpul acţiunii din Scampia

CA PE INFRACTORI. O tînără de etnie romă este amprentată în timpul acţiunii din Scampia

Credit: EPA/Rompres

REZOLUŢIE EUROPEANĂ ● Amprentarea romilor – o acţiune discriminatorie
Printr-o rezoluţie adoptată ieri, Parlamentul European cere autorităţilor italiene să nu mai preleveze amprentele romilor din Peninsulă.

Parlamentul European (PE) a cerut ieri autorităţilor italiene să nu mai preleveze amprentele romilor, inclusiv ale minorilor, deoarece această acţiune constituie în mod clar un act de discriminare pe criterii de rasă şi origine etnică. Mai mult, 120 de eurodeputaţi şi-au adăugat amprentele personale pe o petiţie prin care protestau faţă de politica Guvernului italian în privinţa romilor.

SPRE FASCISM. "De un an, în Italia curg măsuri şocante şi disproporţionate privind securitatea, mînjite de un populism maro, ce tinde acum să se transforme în negru fascist", a declarat europarlamentarul român Adina Vălean. Hotărîrea, adoptată cu 336 de voturi favorabile, 220 împotrivă şi 77 de abţineri, precizează că "e inadmisibilă violarea drepturilor fundamentale ale copiilor şi tratarea lor ca şi criminali". 

STARE DE URGENŢĂ? Europarlamentarii sînt îngrijoraţi şi de decretele şi ordinele administrative emise de Guvernul Italiei, potrivit cărora taberele de romi în împrejurimile marilor oraşe sînt o gravă ameninţare socială, fapt ce justifică declararea stării de urgenţă pe o durată de 12 luni. "În ciuda faptului că Grupul PPE-DE şi extremiştii din Parlamentul European au cerut o amînare a votului privind această rezoluţie, plenul PE nu le-a aprobat solicitarea şi a votat favorabil textul rezoluţiei, inclusiv cu amendamentul propus de mine, potrivit căruia acest tip de amprentare reprezintă o formă de discriminare directă", a declarat europarlamentarul liberal Renate Weber.

Ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, cel de Externe, Franco Frattini, şi cel pentru politici comunitare, Andrea Ronchi, s-au arătat indignaţi de Rezoluţia PE. Maroni a anunţat că amprentările vor continua. Guvernul italian "vrea să fac tabere autorizate, controlate, unde va putea trăi decent oricine stă în Italia, indiferent dacă e rom comunitar, extracomunitar sau italian", a mai declarat ministrul de Interne.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.